Eka blogi!

Tämä blogi toimii hankkeen epävirallisena päiväkirjana, sekä kirjoittajan eräänlaisena omien ajatusten jäsentelyn välineenä. Blogi kertookin hankkeen toiminnasta mutta pohtii myös, tajunnanvirran omaisesti, kaikkea muuta vastaan tullutta hankkeeseen, lentopalloon, liikuntaan ynnä muuhun liittyen! Blogin tarkoituksena ei ole kertoa absoluuttisia totuuksia, vaan enemmänkin herättää ajatuksia tai jopa keskustelua. Tekstejä ilmestyy kerran viikossa. Tai kerran kuussa… Tai kerran vuodessa… Riippuen siitä miten paljon allekirjoittanut onnistuu muodostaan kirjoittamisen arvoisia ajatuksia!

 

Hankkeen toiminta alkoi 01.02.2018. Eli kaksi ja puoli kuukautta on nyt tolskattu menemään. Käytännössä toimintaa on kuitenkin ollut noin puolentoista kuukauden ajan. Helmikuu kun kului vahvasti suunnittelun, hankintojen tekemisen, yhteydenottojen ynnä muun parissa.

 

Mitä sitten käytännössä on tehty? Toimintaa on aloiteltu ikään kuin paikkakunta kerrallaan. Jokaiselle hankealueen paikkakunnalle en ole edes vielä kerennyt toimintaa kohdistamaan. Alue on kuitenkin suhteellisen laaja: Savonlinna, Kerimäki, Punkaharju, Enonkoski, Heinävesi, Rantasalmi, Juva, Sulkava ja Joroinen. Monilla paikkakunnilla olen kuitenkin jo käynyt. Kolmessa paikassa pyöriikin jo nyt myös uusia lentopallovuoroja. Anttolan koulu sai oman kerhovuoronsa jo hieman etukäteen, kun kehittämistoimintaan otettiin varaslähtö menneenä syksynä seuran puolesta. Anttolan vuorolla on ollut 4-10 innokasta pelaajaa joka tiistai! Myös Kerimäki sai uusia kerhovuoroa. Keskiviikon kerhoissa on ollut paljon innokkaita osallistujia. Esimerkiksi 1.-2.lk kerhossa on käynyt säännöllisesti 7-9 pelaajaa, joista vain 3 on pelannut aikaisemmin lentopalloa. Uusin harjoitusvuoroista starttasi Juvalla Hatsolan Dynamon alaisuudessa. Ensimmäisellä vuorolla paikalla oli kaikkiaan 22 osallistujaa! Toisellakin vajaa parikymmentä. Tulevalle viikolle vuoro jaettiinkin jo kahtia, jotta tilaa pelaamiseen on paremmin. Niin, ja näistä pelaajista ei käsittääkseni kukaan ole aiemmin harrastanut lentopalloa.

 

Käytännössä työni on siis osaltaan ollut näiden uusien vuorojen vetämistä. Jatkossa haasteena onkin saada toimintaan mukaan uusia innokkaita ohjaajia/valmentajia, jotka ottaisivat vuoroista vastuuta. Toki esimerkiksi Juvalla minulla on jo useat apukädet Hatsolan Dynamon puolelta, iso kiitos heille! Olen tehnyt myös paljon kouluvierailuja. Niiden kautta harrastajat onkin käytännössä saatu houkuteltua mukaan lentopallotoimintaan. Kouluvierailuista lisää kohta… Lisäksi olen tarvittaessa käynyt avustamassa eri seurojen ja joukkueiden valmentajia harjoitusten pitämisessä sekä pitänyt lentopalloa muutaman koulun iltapäiväkerholaisille. Hanke vaatii myös suhteellisen tarkkaa kirjanpitoa osallistujien, työtuntien sekä ajokilometrien (joita kertyy varsin paljon) suhteen. Tämä onkin itselleni vielä hieman uutta ja aikaavievää.

 

Sitten lisää kouluvierailuista. Haluan kirjoittaa niistä ensinnäkin siksi, että ne ovat iso osa omaa työtäni. Lisäksi uskon niiden olevan paras tapa houkutella uusia harrastajia mukaan harjoituksiin, puhutaan sitten lentopallon pelaamisesta tai lähes mistä muusta harrastuksesta tahansa. Lisäksi lentopalloa harrastavia junioreita ei ole liikaa. Varsinkin poikajunioreita on todella vähän. Täten miellän kouluvierailut erityisen tärkeiksi lajin kasvattamisen kannalta. Vierailujen tarkoitus ei kuitenkaan ole pelkästään saada uusia harrastajia, vaan myös yksinkertaisesti tarjota koululaisille positiivisia kokemuksia lentopallon pelaamisesta. Lisäksi voi olla, että joku lentopallotunnilla mukana ollut opettaja on saanut jonkin toimivan harjoitteen tai tekniikkavinkin omaan työkalupakkiinsa.

 

Kaikki kohdekoulut ovat ottaneet minut todella hienosti vastaan. Kiitos heille siitä. Olen myös saanut mukavaa palautetta tekemistäni vierailuista, kiitos myös siitä! Se kannustaa mukavasti työntekoon. Mitä kouluvierailuun sitten käytännössä kuuluu? Yleensä pidän yhden 45min setin per ryhmä. Tunnin sisältö perustuu muutamaan eri asiaan:

  • Tunti sopii osaksi koulun liikuntaa
  • Tunti on oppilaiden kannalta motivoiva, heille jää hyvä kuva lentopallosta ja pienempi kynnys sen harrastamiseen.
  • Tunti kehittää lentopallotaitoja

Koululiikuntaan sopivalla tunnilla tarkoitan opetussuunnitelman mukaista toimintaa. OPS ei mainitse lajeja erikseen, idea on ennemmin lähteä liikkeille erilaisista taidoista, kuten heittäminen ja kiinniottaminen, koordinaatio, yms. Lisäksi kun tunti on koululle/opettajille mieleinen, otetaan lentopallotuntia pitämään tuleva hanke- tai seuratyöntekijä jatkossakin ilolla vastaan;)

Oppilaiden kannalta motivoiva tunti tarkoittaa mm. harjoitteita, jotka eivät ole liian vaikeita mutta tarjoavat kuitenkin haastetta. Lentopallohan on koululajina mielletty usein hankalaksi ja epämukavaksi. Koululaisena ajattelin näin itsekin. Uskoakseni tähän on (ainakin) kaksi syytä. Lentopalloa on pelattu, ja pelataan edelleen ”palloilla” johon on pumpattu kuorma-auton renkaisiin sopivat paineet. Lisäksi oppilaat on laitettu suht nopeasti pelaamaan 6vs6 tai 4vs4 pelejä kolmella kosketuksella ilman koppia. Näistä seikoista johtuen onnistunutta peliä tai edes suorituksia on syntynyt kovin vähän, pallokosketuksia on saanut vain osa pelaajista ja kosketukset ovat kovilla palloilla tuntuneet epämukavilta tai jopa kivuliailta. Kuka hölmö sellaisten kokemusten jälkeen aloittaisi lentopallon harrastamisen??;) Esimerkiksi jo pelkällä pehmeällä pallolla (Esim. Mikasan SKV5) sekä 1vs1 tai 2vs2 peleillä joissa kaikki osallistujat saavat kosketuksia, saadaan parempia kokemuksia lentopallosta aikaiseksi. Pelaamista ei myöskään aloiteta suoraan, vaan siihen tarvittavia taitoja harjoitellaan ensin. Esimerkiksi jo mainittuja heittämistä ja kiinniottamista, sormilyöntiä, pallon alle liikkumista yms.

 

Kouluvierailuista olisi kirjoitettavana vielä enemmänkin. Ehkä tärkein asia on kuitenkin se, että niihin kannattaa panostaa. Pelkkä pallojen kanssa koululle saapuminen ja 45min pelaaminen ei välttämättä tarjoa oppilaille elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Ideoita vierailuihin saakin esimerkiksi Lentopalloliiton eri luokka-asteille tarjoamista mallioppitunneista: http://www.lentopalloliitto.fi/urheilua/seurapalvelut/koululentis/materiaalit-ja-videot.html Näitäkään ohjeita ei kuitenkaan kannata seurata liian orjallisesti, tärkeää on että vierailutuntia muokkaa sopivaksi kyseiselle ryhmälle iästä riippumatta niin, että ryhmä saa onnistuneet pelit aikaiseksi!

 

Loppuun vielä henkilökohtaisesta oppimiskokemuksesta! Tilanne, jossa opettaja torui oppilasta tyylipuhtaiden kärrynpyörien tekemisestä kesken lentopallotunnin, kiinnitti huomioni. Älysin nimittäin monesti keskittyessäni opettamaan/ohjaamaan tiettyä asiaa sanovani samanlaisia ehkä turhanpäiväisiä toruja. Esimerkkinä tilanne jossa oppilas sormilyöntipelissä esittää onnistuneen iskulyönnin. Tai voimistelua harrastava oppilas seisoo käsillään suoritusten välissä niin, ettei häiritse peliä. Tällainen toimintahan kertoo vain innosta liikuntaan ja liikkumiseen, ei siitä pitäisi torua. Jatkossa pyrin ennemminkin kehumaan hienoista suorituksista kuin estämään niitä. Aina oppii!

 

No nyt on kirjoiteltu. Loppuun kuitenkin vielä lyhyesti tulevasta kesästä: Tarkoituksena on järjestää erilaisia Beach Volley -kerhoja ja harjoituksia sekä lapsille että aikuisille ympäri hankkeen toiminta-aluetta. Ajankohtana noin 16.7.-31.8. Alkukesän hankkeemme on tauolla. Säästellään resursseja tulevien talvien ”sesongeille”;) Niin, ja ottakaahan edelleenkin rohkeasti yhteyttä jos keksitte jotain kysyttävää tai asiaa. Tai jos esimerkiksi haluatte minut työpaikkanne Tyky-päiville pitämään lentopallo tai Beach Volley treenejä!

 

  • Jaska